Vinylinklädda säten i San Franciscos tunnelbana

Det låter minst sagt lite bakåtsträvande med passagerarsäten klädda med vinyl. Det har ju blivit allt vanligare med bekväma tygsäten i tåg och tunnelbanor. Men ett test i San Francisco visar att passagerare föredrar vinyl, som dessutom är lättare att rengöra, har längre livslängd och står emot klotter.

BART, operatören av San Franciscos tunnelbana, har utlyst ett anbud värt 1,9 miljoner dollar som omfattar 100 vagnar där sätena ska kläs om. BART säger i ett pressmeddelande att vinyltekniken utvecklats sedan man en gång avvisade materialet på grund av farhågor kring hur väl det skulle stå emot rök eller brand och om det skulle kunna sprida gifter.

– Tygsäten ansågs vara ett verkligt lockbete när BART startade trafiken 1972, men nu transporterar vi 370 000 passagerare om dagen och sätena slits då mycket mer, säger Grace Crunican på Bart.   

– Det här testet kommer att ge både kunder och BART:s personal tillfälle att se om det går att med vinylinkädda säten hitta en balans mellan renlighet och komfort, säger Grace Crunican.