VR och Finnair i samarbete

Allegrotåg vid Helsingfors Centralstation. Foto: Christer Wiik

Finnair och VR inleder ett samarbete som innebär att resenärer som flyger internationellt med Finnair kan kombinera sin flygresa med en Allegro-tågresa mellan Helsingfors och S:t Petersburg. Samarbetet som inleds nu är det första i sitt slag i Finland.

Från och med början av december kan kunder som reser mellan S:t Petersburg och Finnairs internationella resmål tack vare en kombinerad flyg-tåg-biljett resa behändigt mellan Helsingfors och S:t Petersburg med det snabba Allegro-tåget. För dem som reser med en kombinationsbiljett erbjuds två tågförbindelser i vardera riktningen varje dag. Tågresan från Helsingfors centralstation till Finland-stationen i S:t Petersburg centrum tar 3 timmar och 36 minuter, och visum- och tullkontrollerna sköts under tågresan.

Kombinationsbiljetten gör det också möjligt att stanna till i Helsingfors, vilket ger i synnerhet fritidsresenärer en ypperlig möjlighet att bekanta sig med Helsingfors och sevärdheterna där.

- Allegro-tåget är ett utmärkt komplement till våra två dagliga flygförbindelser till S:t Petersburg, och samarbetet utvidgar Helsingfors flygplats influensområde, säger Finnairs verkställande direktör Pekka Vauramo. - Kombinationen av två resesätt ger kunderna mer flexibilitet och i framtiden kan det ha mer omfattande tillämpningsmöjligheter i ett land som Finland, där avstånden är långa, fortsätter Vauramo.

- Tillsammans med Finnair erbjuder vi nu ett nytt och intressant alternativ för dem som reser till och från S:t Petersburg, konstaterar VR:s verkställande direktör Mikael Aro. – Vi tror att det här kommer att locka internationella resenärer.

På kombinationsbiljetten är tågresan alltid en del av Finnairs internationella flygresa, och den säljs via Finnairs kundtjänst och på resebyråer som säljer flygresor med Finnair. Resorna kommer ut till försäljning den 1 oktober, och den första Allegro-turen som kombinerar flyg och tåg sker i början av december.

Minimitiden för byte mellan flyg och Allegro-tåget är 2 timmar och 45 minuter. Bytet sker smidigt till exempel med taxi från järnvägsstationen i Dickursby eller med Finnair City-bussen, då resan mellan Helsingfors–Vanda flygplats och Helsingfors järnvägsstation avverkas på cirka 30 minuter.

Ringbanan som förbinder Dickursby järnvägsstation med Helsingfors–Vanda flygplats färdigställs i mitten av nästa år. Då kommer bytesförbindelsen mellan flygfältet och Allegro-tåget att bli snabbare och smidigare.