Alstom lanserar underhålls-verktyget Healhthub

HealthHub med TrainScanner, genomgår ett antal tester och kommer att finnas i drift i slutet av 2014. Den första versionen av HealthHub kommer att uppgraderas i en nära framtid med nya verktyg för dataanalys. Bild: Alstom

Healthhub är ett nytt underhållsverktyg från Alstom Transport som kan övervaka tillståndet hos tåg, infrastruktur och signalsystem med hjälp av avancerad dataanalys för att förutsäga återstående livslängd.

HealthHub har presenterats vid InnoTrans, världens största järnvägsmässa som äger rum i Berlin 23–26 september. Det är en nyskapande metodik utformad för övergången från det traditionella sträckbaserade underhållet till tillståndsbaserat förutsägbart underhåll. På så sätt sänks operatörens livscykelkostnad.

HealthHub stöds av olika avancerade lösningar för datainsamling, t.ex. TrainScanner, en automatiserad diagnostikportal som kan mäta tillståndet för tre viktiga förbrukningsdetaljer hos ett tåg när det rör sig genom portalen: hjul, bromsbelägg och strömavtagarnas kolskenor. Det gör att det går att spara upp till 15% av materialkostnaden genom att de byts bara när det verkligen behövs. För infrastrukturen möjliggör TrackTracer liknande övervakning av spåren och kontaktledningarna.

 -  HealthHub stärker införandet av metodiken med 'depåstopp' genom att man förutsäger underhållsåtgärderna. Allt är förberett när tåget kommer in så att underhållspersonalen kan utföra åtgärderna snabbt och utan spill. Det har utformats speciellt så att det ger rekommendationer om att de åtgärder som faktiskt behövs precis när så krävs ska utföras. Det finns flera fördelar för våra kunder: de optimerar storleken på sin flotta tack vare tågens högre tillgänglighet, tiden i depå minskar och den totala livscykelkostnaden sänks, säger Laurent Fromont, chef för tjänster vid Alstom Transport.