Järfälla ger grönt ljus för tunnelbanan

Foto: Christer Wiik

Kommunfullmäktige i Järfälla har nu godkänt avtalet om att bygga tunnelbana och 14 000 nya bostäder i kommunen. Tunnelbanan blir Järfällas viktigaste utvecklingsprojekt under de närmaste åren. 

Parterna i Stockholmsförhandlingen 2013 skrev i januari under avtalet om utbyggnad av tunnelbanan och ökat bostadsbyggande. En förutsättning för att avtalet skulle bli giltigt var att alla parter i Stockholmsförhandlingen fattade formella beslut om respektive avtal. Nu har alltså Järfällas kommunfullmäktige klubbat igenom avtalet.

Avtalet innebär att tunnelbanan från Akalla förlängs till Barkarby station via Barkarbystaden. Järfälla ska samtidigt bygga minst 14 000 nya bostäder fram till 2030.

Kommunens medfinansiering av tunnelbanan är beräknad till 800 miljoner kronor, vilket ska finansieras genom markförsäljning. I avtalet ingår även att Järfälla kommun tar över försvarets mark i området. På så sätt finns det plats för ännu fler bostäder.

– Tunnelbaneutbyggnaden blir Järfällas viktigaste utvecklingsprojekt de kommande åren.  Att Barkarby station kan utvecklas till Stockholm Väst med pendeltåg, regionaltåg, bussar och tunnelbana gör Järfälla till en superpunkt i norra Stockholm. Dessutom kommer 14 000 nya bostäder att byggas i Järfälla till följd av tunnelbaneutbyggnaden, säger Cecilia Löfgreen (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.