Ny design på Stockholms spårvagnar

SL:s styrelseordförande Christer G Wennerholm presenterade den nya spårvagnsdesignen. Foto: Janne Danielsson

På torsdagen premiärvisade Storstockholms Lokaltrafik, SL, den nya design som ska pryda spårvagnarna som trafikerar SL:s lokalbanor och spårvägar. Den har röstats fram bland tre alternativ i en tävling på sl.se, som pågick under augusti månad. Tusentals stockholmare röstade och nu är vinnaren korad.

Den nya spårvagnsdesignen är framtagen av Pangea design och enligt bolaget ska den blå färgen återknyta till äldre tiders spårvagnar som en gång rullade på stadens gator.

– Vi tog fram en klassisk SL-blå färg, det ger en tydlighet och enkelhet i trafiken. Man ska se att det är ett SL-fordon, säger Fredrik Andersson, grafisk formgivare på Pangea design.

Även de vita linjerna längs spårvagnens sidor är av reflekterande materiel, vilket gör att fordonet syns väl även i mörker.

Designen på stolstyget bygger på SL:s spårkartor och fortsätter från ena sätet till det andra. På så sätt knyts alla sittplatser samman till en helhet - precis som SL:s linjenät.

SL har beställt nya spårvagnar från spanska CAF, de första börjar levereras 2013 i samband med trafikstarten på Tvärbanans förlängning mot Solna. Men redan nu kommer den nya färgen att synas på de sex vagnar som trafikerar Spårväg City. Dock kommer stolstyget på plats först i ett senare skede.