BanaVäg Motala-Mjölby invigd

Kung Carl XVI Gustaf klippte bandet som innebar att 72 års väntan är över i Motala.
Från vänster: Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd, Kung Carl XVI Gustaf, Trafikverkets Generaldirektör Gunnar Malm och Landshövding Elisabeth Nilsson var först att köra över nya Motalabron.

H.M.K. Carl XVI Gustaf invigde hela projektet med ny väg 50 och dubbelspårig järnväg mellan Motala och Mjölby.

Några minuter efter invigningsceremonin i Motala stadspark släpptes trafiken på över Motalabron som elegant sträcker sig över Motalaviken, en del av nya väg 50.

Projektet BanaVäg Motala-Mjölby har byggt en ny mötesfri väg, åtta nya trafikplatser, ett 70-tal broar, ny genomfart i Motala, en ny pendeltågsstation i Skänninge, rustat upp Motala C, byggt ut ett enkelspår till dubbelspår och sist men inte minst, förverkligat Motalas nya landmärke – Motalabron. – Denna nya bro över Motalaviken är även en viktig del i en övergripande utveckling av infrastrukturen här i Östergötland. Detta kommer att ha stor betydelse lokalt och regionalt men även för nationella och internationella transporter, sade kungen i sitt tal. Under förmiddagen genomfördes även en publik ceremoni för allmänheten vid den nya pendeltågsstationen i Skänninge, Mjölby kommun. Kungen deklarerade i Skänninge järnvägsdelen i projektet för invigt. I kortege for sedan de inbjudna gästerna längs den nya vägen och över Motalabron. Högst upp på bron stannade sällskapet, klev ur och vinkade till fotograferna, vilket sändes live på storbildsskärmar i stadsparken där fyra tusen personer hade samlats.

– Miljön blir bättre och staden blir en helhet när den tunga genomfartstrafiken flyttas. Motalabron ger oss hopp om en ny och spännande framtid, sade kommunstyrelsens ordförande i Motala kommun, Camilla Egberth i sitt tal.

Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm konstaterade att utbyggnaden av väg och järnväg stärker tillväxten, såväl nationellt som regionalt och tackade alla inblandade för ett väl utfört arbete.

Infrastruktursatsningen står klar i en tid där framtidstron är stark i Motala – Östergötlands sjöstad. I staden med en två hundra år gammal industritradition finns i dag fler företag än någonsin tidigare och ett näringsliv som kännetecknas av ett starkt småföretagande. Dessutom pekar befolkningssiffrorna spikrakt uppåt.

– Vi ser ett tydligt trendbrott just nu. Befolkningen har ökat kraftigt under 2013, sade Camilla Egberth