Kritik mot EU:s nya järnvägsprojekt

Foto: Luis Zamora
Karta: Ministerio de Fomento

EU ska lägga sammanlagt 50 miljarder euro på att modernisera godstrafiken på järnväg inom Spanien. Investeringarna ska göras mellan 2014 och 2020. Nu riktas kritik mot linjernas sträckning, skriver Sydkusten.es.

Två av huvudlinjerna för godstrafiken som ska uppföras inom EU går genom Spanien. På dessa sträckor ska godstrafiken kunna nå en hastighet på upp till 250 km/h. De båda godslinjerna startar i Algeciras, sedan går den ena linjen centralt genom Spanien och den andra längs landets östkust.

Dock har det fallit så att Costa del Sol inte omfattas av den nya spårdragningen, då de nya spåren ska gå via Ronda och Antequera vidare mot Granada och Almeria. Detta har lett till högljudda protester från flera borgmästare i området, som menar att den spanska regeringen ruinerar området.

Regeringen försvarar sig med att satsningen kommer att gynna alla Spaniens områden. Man får även medhåll från näringslivet, som säger att exportproduktionen i provinsen är minimal och endast berör en procent av landets företagssektor.