Stena Recycling är Årets Klimatkomet 2013

Framför Örebro slott från vänster: landshövding Örebro Rose-Marie Frebran, vd Stena Recycling Staffan Persson och vd Green Cargo Jan Kilström. Foto: Green Cargo/Peter Lydén

Stena Recycling AB har erhållit utmärkelsen Årets Klimatkomet 2013 från Green Cargo. Utmärkelsen ges till ett företag som utifrån sina förutsättningar gjort stora förbättringar av sin logistiks klimatpåverkan.

Stena Recycling har närmare 100 anläggningar från Kiruna i Norr till Trelleborg i söder. Företaget hanterar omkring 2,5 miljoner ton material årligen för återvinning. Transporter sker till, mellan och från anläggningarna och det är viktigt att det är såväl flexibla som hållbara lösningar. Mer och mer har flyttats över från lastbil till tåg. – Vi åstadkommer miljönytta dagligen genom vår återvinningsverksamhet. Eftersom transporter utgör en väsentlig del av verksamheten är det extra roligt att vi uppmärksammas för de hållbara lösningar vi har valt, säger Staffan Persson, vd på Stena Recycling.

Utmärkelsen delades ut vid en ceremoni på Örebro slott och motiveringen lyder: Stena Recycling AB är det ledande återvinningsbolaget i Sverige. Med deras fokus på hållbar utveckling har de medvetet och storskaligt ersatt lastbilar med järnvägslösningar. Stora mängder material, som industrispill och övrigt avfall, transporteras varje dag till Stena Recyclings anläggningar, där det förädlas till nya råvaror. Redan i år räknar Stena Recycling med att transporter motsvarande 15 000 lastbilar körs med eltåg.”