Spårfel bakom tågolycka i Frankrike

En metallbit av den här typen antas ligga bakom tågolyckan.

Frankrike har drabbats av stora trafikstörningar, både när det gäller pendeltågen i Parisregionen (RER-tågens linje C och D) och intercitytågen, efter den svåra tågolycka som inträffade i fredags då sex människor miste livet. Olyckan skedde då ett intercitytåg från Paris till Limoges spårade ur på stationen Brétigny-sur-Orge. Där pågår spårarbeten fortfarande för att återställa rälsen.

- Det är mycket troligt att det kommer att vara omöjligt att trafikera stationen Brétigny-sur-Orge under hela veckan, säger tågoperatören SNCF:s vd Guillaume Pépy till tidningen Le Parisien.

Under helgen har även den stora järnvägsstationen Paris Austerlitz varit stängd för trafik och ersättningsbussar har satts in på flera ställen i Parisregionen.

Utredningen av vad som orsakade urspårningen pågår fortfarande, men enligt SNCF pekar allt på att den berodde på ett spårfel. En metallbit som med bultar håller samman två spårändar (”éclisse”) verkar inte ha varit i funktionsdugligt skick och har tagits ur sitt fäste för närmare undersökning.