Trafikkaoset närmar sig

Strejken i kollektivtrafiken rycker allt närmare. Inget tyder just nu på att en lösning är på gång. Stannar även pendelstågstrafiken väntar rejält kaos i midsommartrafiken.

Sedan Kommunal nobbade medlarbudet i går har inget nytt hänt i bussförhandlingarna. Det mesta talar för en omfattande busstrejk i Stockholmsregionen, Södertälje och Umeå - en konflikt som bryter ut natten till i morgon.

Vad gäller risken för storstrejk i pendeltågstrafiken i Stockholm, Göteborg och Skåne, är den fortfarande uppenbar. Seko och arbetsgivarparten Almega för intensiva förhandlingar via medlarna. Blir det strejk även i pendeltågstrafiken kommer det att bli ett ordentligt trafikkaos dagen före midsommarafton.

I Stockholmsregionen stannar då all pendeltågstrafik. Det inkluderar även Saltsjöbanan, Nockebybanan och Tvärbanan, dock inte Roslagsbanan.

Någon ersättningstrafik sätts inte in.

- Nej det kan vi inte göra, det kommer att stå helt stilla, hälsar pressjouren på Arriva, som kör Saltsjöbanan, Tvärbanan och Nockebybanan.

Dessutom kommer tunnelbanans röda linje att stanna.

I Skåne stannar operatören Veolias trafik mellan Malmö och Helsingborg, liksom trafiken på sträckan Malmö-Helsingborg-Göteborg.

I Göteborgsregionen är det stopp för Västtrafiks pendeltåg Göteborg-Kungsbacka, Göteborg-Alingsås, Göteborg-Älvängen. Västtrafiks tåg på sträckorna Göteborg-Strömstad, Göteborg-Uddevalla, Göteborg-Skövde och Göteborg-Vänersborg kommer också att stå stilla.

Längtan till Bohuslän är stark hos många under midsommar. Västtrafik sköter kollektivtrafiken i Västra Götaland där varslet hotar tågtrafiken bland annat mellan Göteborg och Strömstad, den så kallade Bohusbanan.

- Midsommar är en av våra största reshelger. Resandet är jättestort, speciellt upp till Bohuslän. Det är en utmaning för oss i vanliga fall, säger presschef Kristian Lans på Västtrafik.

Eftersom Västtrafiks busstrafik inte är uttagen i strejk är buss ett alternativ. Men även här kommer trycket att öka vid en strejk, eftersom bussarna inte rymmer lika många passagerare som tåg.

Resenärer som ändå tar bussen får räkna med betydligt längre restider, fullastade bussar och trängsel på vägarna när fler väljer att ta bilen i stället för att åka kollektivt.

- Bussarna går, men det kan bli framkomlighetsproblem. Det blir svårare att hålla tidtabellen, säger Kristian Lans.

Under midsommar brukar Västtrafik förstärka trafiken. Den förstärkningen kommer under en eventuell strejk bara att gälla ordinarie bussturer.

Förutom där det blir strejk finns risk för enstaka inställda tåg- och bussturer på andra håll i landet. Exempelvis varnar Östgötatrafiken för inställda avgångar på Kustpilen och Östgötapendeln om någon blir sjuk. Detta eftersom Seko och Kommunal varslat om allmän övertids- och nyanställningsblockad.

Resegarantin som många kollektivtrafikhuvudmän normalt erbjuder kommer inte att gälla. Force majeure gäller, uppger bland andra SL och Östgötatrafiken.

 (TT)