Ulvskog: ”EU storsatsar på svensk järnväg”

Norrbotniabanan ska bli en förlängning av Botniabanan mellan Umeå och Luleå. Foto: Dan Wikner.

Enligt uppgift från EU-kommissionens Sverigekontor prioriteras Norrbotniabanan och Botniska korridoren när EU:s transportmiljarder ska fördelas. Idag väntas EU-kommissionen fatta ett formellt beslut om detta.

– Vi vet inte exakt vad det innebär men det kommer finnas möjlighet att hämta hem miljarder till svensk järnväg. Men det kommer knappast att ske om inte regeringen står upp för svenska intressen och skjuter till nationella medel, säger Europaparlamentariker Marita Ulvskog (S) i ett pressmeddelande.

– Nu när Norrbotniabanan prioriteras av EU så återstår det för regeringen att snabbt avsätta de investeringar som måste läggas ovanpå EU:s grundplåt, säger Marita Ulvskog.

FAKTA TEN T-projekt The Trans-European Transport Network, Transeuropeiska Nät, är EU: s satsning på infrastruktur som kopplar samman olika europeiska länder. TEN arbetar i tre sektorer varan transeuropeiska transportnät är ett. Summan är på ca 200 miljarder kronor. Öresundsbron är ett av de största TEN-projekten som genomförts.