Nya spårvagnar ett lyft för Blackpool

Blackpools första Flexity 2 -spårvagn framför stadens berömda nöjespark vid havet. Foto: Bombardier

Brittiska Blackpool har satt in de första exemplaren av spårvagnarna Flexity 2 i trafik. De tillhör en flotta på 16 vagnar, som kommer att förändra gatubilden i stadens centrum. Blackpool var först med att beställa denna typ av spårvagnar från Bombardier.

Varje Flexity-vagn är 32,2 meter lång och 2,65 meter bred med fem sektioner och tre boggin. Spårvagnen har plats för 74 sittande och 150 stående passagerare vid en axelvikt på mindre än 10 ton. Tåget har en låg vikt vilket ska göra den både snabb och energieffektiv.

Överlämnandet skedde officiellt i början av september i år.

Blackpool har Storbritanniens äldsta aktiva spårvagnslinje, som firade sitt 125-årsjubileum förra året. Varje år använder fyra miljoner passagerare – majoriteten under den hektiska sommarperioden – spårvagnen, som är mycket populär bland turister. Trots detta, med anledning av de nya tillgänglighetsregler som träder i kraft 2019, inledde Blackpool och Lancashire ett omfattande arbete för att identifiera en leverantör av en ny fordonsflotta, som möjliggör tillgänglighet och bekvämlighet för samtliga passagerare.

Det finns även planer på att öppna en ny direktförbindelse med snabbtåg från London till Blackpool.