Rullande krog – en resa i tiden

Foto: Veolia
Foto: Veolia

Nu har Veolia Fjärrtåg krogvagnar ombord på alla sina tåg på linjerna Malmö-Stockholm och Malmö-Stockholm-Åre/Duved. Krogvagnarna siktar på en karaktär som påminner om den charm som fanns i äldre tiders restaurangvagnar.

Krogvagnarna är inredda i klassisk stil med mörkt trä, gardiner och lampor vid varje bord, som ger en känsla av äldre tiders restaurangvagnar. I krogen kan man avnjuta allt ifrån kaffe och smörgås till varma rätter såsom soppor, pajer, pastarätter på porslin. Efter klockan 11.00 erbjuds också vin och ett sortiment av olika ölsorter. Givetvis serverat i riktiga glas.

– Krogen har plats för upp till 40 gäster, vilket innebär att även större sällskap kan äta tillsammans. Naturligtvis går det också bra att ta med sig maten tillbaka till sin plats, säger Marco Andersson, marknads- och försäljningsansvarig på Veolia Fjärrtåg.

Restaurangvagnar, eller som Veolia Fjärrtåg säger; krogvagnar, är en gammal tradition och har funnits i Sverige sedan 1894. Inledningsvis var restaurangvagnarna mycket exklusiva men under större delen av 1900-talet serverades lagad mat i enklare form, oftast husmanskost. Under 1990-talet togs många av de klassiska restaurangvagnarna bort och på snabbtågen får numera resenären själv värma sin mat.

Sedan årsskiftet har Veolia kompletterat med ytterligare en krog på räls, och därmed är alla tåg utrustade med krog som erbjuder mat och fullständiga rättigheter.