Moskva moderniserar tunnelbanan

Moskvas tunnelbanenät är ett av de mest trafikerade i världen. Foto: Christophe Meneboeuf

Internationella entreprenörer erbjuds nya möjligheter på den ryska marknaden. Som en del av upprustningen av landets infrastruktur, kommer Moskvas hela tunnelbanenät att moderniseras. Anbudsförfarandet, som är öppen för utländska företag, omfattar beställningar på cirka 10 miljarder dollar. De kommer att utdelas i tre omgångar under innevarande år.

Moskvas stadsregering beslutade nyligen att modernisera mångmiljonstadens vackert dekorerade, men tekniskt föråldrade tunnelbanenät. Underhållsavtalet avser en period på 30 år, rapporterade den ryska affärstidningen Vedomosti. Tunnelbanenätets totala längd beräknas expandera fram till 2021 från nuvarande 314 kilometer till 450 kilometer.

För närvarande används 4800 tunnelbanevagnar i staden. Det är framför allt tyska företag som kan dra nytta av de kommande uppdragen. År 2011 tecknade München-baserat Technology Group Siemens ett kontrakt på 2,2 miljarder dollar med de ryska järnvägarna. Ryssarna gav därmed en startsignal för byggandet av 240 nya regionaltåg. Under året 2013 kommer dessa tåg att tillverkas vid en fabrik i närheten av Yekaterinburg.