RZD privatiseras inte i år

Foto: RZD

Den ryska regeringen har inga planer på att starta privatisering av det nationella järnvägsbolaget i år trots vissa rykten, enligt chefen för den federala Property Agency, Olga Dergunova.

Nyligen sade ministern för ekonomisk utveckling i Ryssland, Andrej Belousov, att privatiseringen av RZD kommer att ske under andra halvan och slutet av 2013. Enligt honom  överväger regeringen för närvarande möjligheten att sälja fem procent av aktierna i RZD till Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling, EBRD.

Men innan privatiseringen finns det behov av att förbereda alla finansiella rapporter. Belousov sade att regeringen har planer på att sälja aktier i många ryska statliga företag, inklusive RZD, på Moskvas börs.

EBRD är den viktigaste budgivaren på aktierna i RZD. Det beräknade försäljningspriset har inte avslöjas. Enligt RZD:s president Vladimir Jakunin, är det totala värdet på bolaget 1 biljon rubel eller 30 miljarder dollar.

Privatiseringsplanen, som innebär försäljning av 25 procent av aktierna i bolaget, godkändes förra sommaren. Enligt de första planerna bör detta ske genom att introducera RZD på börsen, men tillfället är ännu inte det rätta.