Moskva testar självkörande tåg

Ryska järnvägarna kommer att köra autonoma persontåg i reguljär trafik i september. Foto: RZD/Arkivbild

Ryska järnvägarna, RZD, kommer att börja använda första autonoma persontåg reguljär trafik i september i år rapporterar Railtech. I Moskva-regionen testar RZD för närvarande två olika persontåg, och ett tredje är under utveckling.

Tågen körs helt autonomt, men det finns en förare ombord för att ingripa i en nödsituation. Tåget gör allt själv, inklusive att manövrera dörrarna.

– Vi förväntar oss att certifieringen av vårt passagerartåg GoA3 kommer att vara klar i slutet av detta år. Från det ögonblicket kommer vi att använda detta tåg i den vanliga tidtabellen, säger Pvel Popov, ansvarig för projektet med autonoma persontåg.

– Genom att testa ett år kan vi se vilka effekter de olika årstiderna har. Särskilt snön på vintern kommer att ge utmaningar. Alla RZD-självkörande tåg övervakas från ett centralt kontrollcenter och kan fjärrstyras vid behov.

För närvarande är kontrollcentret inrymt i RZD: s sammankopplade byggnad i Moskva och har endast ett fåtal arbetsplatser, men 2023 torde det finnas en helt ny byggnad där upp till tjugo förare samtidigt kan övervaka tågen. Varje förare kommer att följa fyra till tio tåg samtidigt.

Tåget i sig är utrustat med åtta kameror, en infraröd kamera för god sikt även i dåliga väderförhållanden och två Lidars. Lokaliseringen baseras på satellitnavigering, IMU, SLAM, vägmätare, HD-kartor och algoritmer som kombinerar all data med hög precision. Enligt Popov är den största utmaningen att få svar på hur systemen fungerar under alla väder- och trafikförhållanden.