Bombardier visar upp Flexity 2

Jonny Hedberg, informationschef och Stefan Aldborg, marknadschef i Norden tillsammans med Flexity 2-spårvagnen. Fotot: Elmia

Bombardier passar på att på Elmia Nordic Rail visa upp sin nya Flexity 2-spårvagn med låggolvsteknologi som rullar i Storbritannien sedan september.

Flexity 2 spårvagnen har optimerats för att ge en kapacitetsökning per meter. Boggin och hjulupphängning är utvecklad för att spårvagnarna även ska klara gamla spår.

Varje Flexity-vagn är 32,2 meter lång och 2,65 meter bred med fem sektioner och tre boggin. Spårvagnen har plats för 74 sittande och 150 stående passagerare vid en axelvikt på mindre än 10 ton.

Fordonet har en låg vikt vilket ska göra den både snabb och energieffektiv.

– För passagerarna är det bekvämare då spårvagnen går jämnt och mjukt med låga buller- och vibrationsnivå, säger Stefan Aldborg, marknadschef i Norden.

Spårvagnarna finns i drift i Blackpool och Lancashire och är även sålda till Gold Coast, Australien.

Bombardiers andra nyhet på mässan är de nya Regina X55-tågen som levererats till SJ och är planerad för drift mellan Stockholm-Östersund och Stockholm-Karlstad.

Regina X55 med en anpassad boggi med ALS (Active Lateral Suspension) har möjlighet att ersätta X2000 på motsvarande sträckor, det vill säga samma eller kortare restid.

– Regina kan inte framföras i kurvor med samma topphastighet som X2000, men har förmåga att kompensera tidsförlusten med hjälp av ALS, säger Jonny Hedberg, informationschef.