Dubai-baserade företag tar järnvägsprojekt i Armenien

Foto: Erevan järnvägsstation.

På instruktioner från presidenten i Armenien lägger nu Gagik Beglaryan, chef för ministeriet för transport och kommunikation i Republiken Armenien, upp planerna för att bygga Southern Armenia Railway och Southern Armenia High Speed Road, två strategiska investeringar för infrastruktur i Armenien, en satsning som värderas till cirka 3 miljarder dollar.

Under en presentation, där man offentliggjorde projektet, deltog höga regeringstjänstemän, ambassadörer, investerare och företagsledare från Armenien, Kina, Ryssland, Förenade Arabemiraten och Iran. Vid mötet undertecknades ett samförståndsavtal om regionalt samarbete för utvecklingen av Southern Armenia Railway mellan Rasia FZE, Sydkaukasien Railway CJSC och ministeriet för transport och kommunikation i Republiken Armenien.

Southern Armenia Railway förväntas bli en 316 kilometer lång elektrifierad enkelspårig järnväg som ansluter Gavar, nära Lake Sevan med den södra gränsen av Armenien vid Meghri och kommer att integreras med befintliga järnvägsnät i Republiken Armenien. Järnvägsnätet i Armeniensom drivs av Sydkaukasiens Railway CJSC och Irans Järnvägar. Southern Armenia High Speed Road, som ska byggas i Armeniens södra provins Syunik, väntas bli en 110 kilometer lång linje som förbinder staden Sisian till den södra gränsen av Armenien vid Meghri.

Båda projekten kommer att utgöra en del av den internationella nord-sydliga transportkorridoren, som kommer att spela en central roll för att förbättra regionala kommunikationer och stimulera den ekonomiska tillväxten längs korridoren. Linjen kommer att bli den kortaste transportleden från hamnarna i Svarta havet till hamnarna i Persiska viken. När projekten är klara kommer transportkostnader och transporttider i regionen att förbättras avsevärt, främja större regional handel och ekonomisk tillväxt och samtidigt som det dramatiskt stärker den armeniska ekonomin.