Ukraina stoppar inköp av Hyundai-tåg

Viktor Janukovitj, Ukrainias president, har kritiserat beslutet av den nationella regeringen att köpa koreanska Hyundai-tåg till de nationella järnvägarna. Tågen har visat sig inte vara lämpade för ukrainska förutsättningar.

– Varför har de medel som investeras i förvärv lagts på importerade tåg i stället för på den inhemska produktionen och vår egen prototyp av höghastighetståg. De koreanska tågen är inte anpassade till våra förhållanden, säger Viktor Janukovitj.

De interregionala tåg, som produceras av Hyundai Rotem började köras på järnvägarna i Ukraina från och med maj 2012, under namnet "Ukrainian Express".

I december 2012, på grund av en kraftig försämring av väderförhållandena i Ukraina, stannade de flesta av dessa tåg. Den 20 december ursäktade Hyundai sig för de olägenheter som de ukrainska passagerarna utsätter sig för när de använder höghastighetstågen.  Hyundai meddelade att man påbörjat arbetet med att undanröja de fel som i första hand är relaterade till svåra vinterförhållanden.

Den 24 december meddelade förre vice premiärminister i Ukraina, Borys Kolesnikov, att experter från Hyundai kommer att undanröja brister på tågen under de närmaste 2-3 veckorna. Kolesnikov förklarade också att Ukraina tvingas importera tåg, på grund av det faktum att den inhemska producenten, Kriukov, har orimliga priser på sina tåg.