Tjeckiska och slovakiska järnvägsoperatörer går samman

Foto: Doug Wertman

Ett nytt stort fraktbolag för järnvägstransporter kan snart vara etablerat i den Europeiska Unionen. Det skulle bli följden av potentiell sammanslagning av tjeckiska och slovakiska järnvägsoperatörer. Den möjligheten diskuteras för närvarande mellan parterna.

En av huvudorsakerna orsakerna till den potentiella sammanslagningen är finansiella problem i både tjeckiska CD Cargo och slovakiska Zeleznicna spoločnosť Cargo Slovakien, ZSCS.

Den potentiella affären stöds av Tjeckiens premiärminister Petr Necas. Enligt honom, kommer det nya bolaget att bli en av de största fraktoperatörerna i hela Central-och Östeuropa och kommer att kunna konkurrera med både de tyska och ryska konkurrenterna, som under de senaste åren kraftigt expanderat sin verksamhet.

Om inte sammanslagningen blir av kan det leda till massiva uppsägningar i CD Cargo, som för närvarande beräknas ha upp till 9 500 personer anställda. Situationen förvärras av det faktum att bolagets vagnsflotta är för närvarande i dåligt skick och måste moderniseras.