Alstom levererar till Chiles Järnvägar

Foto: Alstom

Alstom har fått två order från Empresa de Ferrocarriles del Estado, EFE, Chiles statsägda järnvägsbolag. Ordern är värd 54 miljoner euro. Den första ordern är en leverans av 12 Xtrapolis regionaltåg, den andra för ett femårigt underhållsavtal som kan förlängas upp till 30 år.

Alstoms Xtrapolis regionala tåg är av typen Electric Multiple Unit vilka kan köras med en maximal hastighet av 120 km i timmen. Tåget som har beställts av EFE består av två vagnar men kan förlängas med upp till fem vagnar. Tvåvagnståget tar maximalt 376 passagerare med god komfort och tillgänglighet.

Drivlinans placering medger större utrymme inuti tåget och har en generös interiör vilken underlättar på och avstigning, speciellt under rusningstid. Tåget är också utrustad med moderna kommunikationssystem, bredare säten, toaletter och utrymmen avsedda för personer med nedsatt rörlighet.

Xtrapolis regionala tåg håller hög säkerhetsstandard genom effektiva anti-krockkuddar placerade framför tåget i händelse av kollision. Tågens konstruktion minimerar vikten och de elektriska bromsarna återvinner energi vilket minskar energiförbrukningen med nära 30 procent. 95 procent av materialen i tåget är återvinningsbart. Alstom är också ansvarig för tågens underhåll genom ett 5-årigt avtal som förnyas automatiskt upp till 30 år.

– Alstom har följt utvecklingen av Chiles kollektivtrafik i över 50 år, säger Julio Friedmann, chef för Alstom Chile.

– Med dessa nya tåg kommer tusentals chilenare kunna resa med moderna, bekväma och miljövänliga transportmedel. Alstom är stolt över att vara en delaktig i moderniseringen Chiles kollektivtrafik .

Denna nya order kommer att bidra till att förbättra den regionala rörligheten i Chile där antalet regionala pendlare har ökat med 14 procent på bara två år och ännu mer på linjen Santiago-Rancagua, där passagerartrafiken är den mest intensiva i landet.