Byggandet av Saudisk höghastighetslinje startar

Foto: SSTPC

Det spansksaudiska konsortiet Al Shoula Group har nu fått tillstånd av det sudiska järnvägsorganisationen SRO att starta projektet med att bygga en järnväg mellan städerna Mecka och Medina.

En viktig del av projektet handlar om bildandet av bolaget som ansvarar för utvecklingen av projektet i Saudiarabien, som har fått namnet "Saudi Spain Train Project Company Limited", SSTPC.

Mecka-Jeddah-Medina-Medina High Speed ​​Line består av 450 kilometer dubbelspårs elektrifierad järnväg med en en total budget på 12 miljarder euro varav 6 736 miljoner euro nu anslås till den andra fasen som tilldelas SSTPC. Detta projekt är den viktigaste i sitt slag som genomförs utanför ett europeiskt land och är det största internationella avtal som tecknats av spanska företag.

Denna andra etapp omfattar design och konstruktion av järnvägen, överbyggnad och anläggningar, elektrifiering, signalanordningar, kommunikation, med mera. Ettappen omfattar även leverans av 35 höghastighetståg avsedda för hastigheter över 300 kilometer i timmen samt möjlighet för inköp av ytterligare 20 tåg under perioden. Dessutom ingår drift och underhåll av rullande materiel och drift och underhåll av linjen under en 12-årsperiod.

De beräknade passagerarvolymerna är mycket höga - omkring 160 000 passagerare per dag. För att hantera resandeströmmarna stannar tågen vid stationerna i Jeddah Central, Jeddah International Airport och King Abdullah Economic City samt stationerna i Mecka Central och Medina Central.Förutomdet omfattande uppbyggnadsarbetet kommer projektet att sköta om godstransporter i Saudiarabien och erbjuda nya resmöjligheter för de miljontals pilgrimer som besöker de heliga städerna i västra delen av landet varje år.