Stadler levererar spårvagnar till Stuttgart

Spårvagnen DT8 har 106 sittplatser och plats för 146 stående personer samt luftkonditionering av kupén och även i åkdonets två förarhytter. Foto: Markku Björkman
En del av DT8:s säkerhetsutrustning består av flera vridbara, bakåtriktade kameror som ger föraren möjlighet till optimal kontroll av vagnens omgivning. Foto: Markku Björkman
Syftet var enligt Stadlers representanter att göra de nya spårvagnarna mer handikapps- och barnvagnsvänliga. Foto: Markku Björkman

Den 20 september firades det utanför Berlins mässhall nummer 4. Under Innotrans mottog Stuttgarts Strassenbahn AG det allra första ekipaget av de 20 spårvagnar, som bolaget beställde den 26 Januari 2010.  

Dessa Stadler Tango spårvagnar (normal spårvidd, 750 volt), är jämförbara med Stuttgarts sedvanliga DT 8 - modell. De resterande spårvagnarna levereras i slutet av 2012. Kontraktet är värt 77 miljoner euro.

Det symboliska överlämnandet genomfördes under festliga former. Såväl det schweiziska  företaget Stadlers representanter och chefen för Stuttgarts kommunala trafikbolag betonade samarbetets betydelse. 

Stadler har omformat spårvagnen i stora drag helt efter beställarens specifika önskemål.

Syftet var enligt Stadlers representanter att göra de nya spårvagnarna extremt handikapps- och barnvagnsvänliga.  Samtidigt har tillverkaren utrustat nya modellen med en mängd sofistikerad säkerhetsteknik med automatbromsar, extra elkraft och ”död mans hand” m.m.  Detta krävs med tanke på Stuttgarts kuperade topografi.

Tack vare DT8:s modulära koncept använder även denna modell beprövad boggiteknik så att den kan anpassas till stadens infrastruktur och perronghöjder. Spårvagnen som består av 2 enheter är 39,1 meter lång. På grund av dess väl tilltagna breddmått var det möjligt att göra passagerareutrymmen ljusa och rymliga.

Backspeglarnas tid är definitivt förbi. En del av DT8:s säkerhetsutrustningen består av flera vridbara, bakåtriktade kameror som ger föraren möjlighet till optimal kontroll av vagnens omgivning.

Spårvagnen har 106 sittplatser och plats för 146 stående personer samt luftkonditionering av kupén och även i åkdonets två förarhytter. Det dubbelriktade fordonet är utrustat med fyra entrédörrar på varje sida för att tillåta ett snabb flöde av passagerare. Spårvagnen, som har en 100 procentig golvhöjd kan köra upp till 80 km/h.