Kanada investerar i säkrare järnväg

CN-tåg på väg genom ett typiskt kanadensisk landskap. Landet består mestadels av skog och vattedrag. Foto: Creative Commons, kredit:DennisFLarsen

För drygt två år sedan påbörjade Kanada förverkligandet av ett investeringsplan på 2,9 miljarder dollar för att främja det nationella järnvägsbolaget Canadian National. Syftet var att öka effektiviteten i järnvägsnätet, förbättra säkerheten och stödja långsiktig tillväxt. 

Trots att förbättringarna är påtagliga idag, beslutade regeringen i Ottawa nyligen att satsa ytterligare 1,2 miljarder på ny teknik, digitalisering och säkerhet.

- CN investerar långsiktigt och planerar igen ett betydande investeringsprogram för att stödja ett säkert och välfungerande järnvägsnät och för att höja effektiviteten och kundservicen. Trots det osäkra ekonomiska klimat som råder är det goda tider för att stärka vår infrastruktur, eftersom vi kan göra arbetet snabbare och till ett bättre pris, säger Canadian Nationals vd Claude Mongeau.

Bakom det kanadensiska säkerhetstänkandet ligger minnet av den katastrofala järnvägsolyckan som ägde rum i staden Lac-Mégantic, beläget i Eastern Townships i den kanadensiska provinsen Québec, den 6 juli 2013.

Ett obevakat godståg med 73-vagnar innehållande råolja skenade iväg och spårade ur, vilket resulterade i brand och explosion av flera tankvagnar.

42 personer bekräftades döda och fem personer saknas fortfarande. Mer än 30 byggnader i stadens centrum, ungefär hälften av det centrala området, förstördes,

Kanadensiska National Railway (CN), grundades 1918 och samtidigt gick flera bolag samman. CN är tillsammans med Canadian Pacific det största järnvägsbolaget i Kanada. Bolagets verksamhet expanderade under de första decennierna och bolaget blev även aktivt inom färjetrafik och flyg. Air Canada skapades som dotterbolag till Canadian National Railway (CNR) 1937.

Under 1970-talet började omstruktureringar. 1977 avknoppades Air Canada liksom färjetrafiken. Bolaget kom även att lägga ner ett antal banor som inte bar sig ekonomiskt under 1980- och 1990-talet.