Hemavan Tärnaby satsar på järnvägen

Foto: Snälltåget

Norra Sveriges största skidort Hemavan Tärnaby, Snälltåget och Inlandsbanan gör en gemensam satsning och erbjuder medvetna fjällresenärer från södra Sverige ett hållbart och säkert alternativ till skidsemester i Hemavan Tärnaby.

Hela tågresan är fossilfri. På Inlandsbanan som inte är elektrifierad körs tåget på förnyelsebart bränsle, RME, raps. Det kommer erbjudas flera resepaket där tågresan, busstransfer, boende och skidpass, alternativt andra vinteraktiviteter beroende på utbudet på boendeanläggningen, ingår. Paketerbjudandet säljs via hemavantarnaby.com.

Satsningen är rätt i tiden och planerna på nattågstrafik från södra Sverige till Hemavan Tärnaby är inte nya men nu finns förutsättningar för att göra verklighet av dem. Det finns ledig tågkapacitet och större tillgång till centralt och backnära boende som inte kräver bil. Att resa med tåg har också ökat i popularitet som ett hållbart och bekvämt alternativ till resande.

– Den här satsningen är viktig för besöksnäringen som är den starkas växande näringen i landet och väldigt betydelsefull för inlandet. Inlandsbanan har länge haft en ambition att utveckla vintertrafiken på den norra delen av banan vilket ligger i linje med vår vision är att vara en dragkraft som utvecklar inlandet, säger Peter Ekholm, vd Inlandsbanan.

– Det har de senaste åren skett en stor tillväxt i den svenska fjällvärlden som bland annat har inneburit fler centrala bäddar, mer aktiviteter och mer besökare över lag. Vår fjälldestination är relativt outforskad för många i södra delarna av Sverige och jag tror att vi genom detta samarbete kommer det väcka ett intresse hos besökare som vill göra ett klimatsmart val i kombination med nyfikenhet på nya genuina fjällområden, säger Sofi Marberg, verksamhetschef Visit Hemavan Tärnaby.