Bombardier visade första färdiga nya generations Talent 3 på InnoTrans

Bombardiers Talent 3 på Innotrans 2018. Med upp till 304 sittplatser och 53 cykelställ kan passagerare i Vorarlberg förvänta sig en känsla av ökat utrymme i dessa ÖBB:s nya Cityjets, som samtidigt erbjuder en tilltalande design och bekväma sittplatser med möjlighet att sträcka på benen. Foto: Markku Björkman

Den österrikiska tågoperatören räknar med att kunna sätta det nya ekipaget på spår i västra Österrike från och med sommaren 2019. Detta state-of-the-art fordon har utrustats med modulär struktur, mer sittkapacitet och komfort för resande inom kollektivtrafik. 

I ett pressmeddelande betonade OBB:s representanter att "modern livstil kräver säkra och bekväma tåg. Passagerarna förväntar sig inget mindre än detta från ÖBB. För att uppfylla dessa krav krävs också löpande investeringar och regelbunden förnyelse av fordonsflottan. Dessa faktorer är viktiga. Detta toppmoderna och flexibla Talent 3- Cityjet-tåget, som har tillverkats av Bombardier, är svaret. Cityjet kommer att användas i Vorarlberg och Tirol. Det första färdiga tåget presenterades tillsammans med tillverkaren Bombardier Transportation på InnoTrans den 18 september 2018.

ÖBB:s första 21 st. av nya generations ÖBB Cityjets ska placeras i Vorarlberg från och med 2019. Tirol följer med 25 ÖBB Cityjets Talent 3 som beställdes i juli 2018, och det första tåget förväntas vara på rälsen år 2020.

Alla fordon i Österrike och Tyskland kommer att få obegränsad registrering, varav sex av de 25 tågsätten i Tyrol registreras i Italien, så att gränsöverskridande trafik till Sydtirolen blir möjligt utan tågbyte vid Brennerpasset.

I Tirol-versionen finns upp till 316 sittplatser och 24 cykelställ. Sätena har justerbara ryggstöd och sittkuddar samt fotstöd och eluttag. Detta vagnar har också ett modernt passagerarinformationssystem, Wi-Fi, inklusive ÖBB-portal Railnet Regio, och gott om plats för barnvagnar, cyklar, vintersportutrustning och tillräckligt med utrymme för bagage.

Tågen har, förklarar tillverkaren Bombardier, försetts med ett intelligent, högpresterande luftkonditioneringssystem och ett zonkoncept med olika belysningsalternativ för olika kundbehov, anpassat efter arbete eller avkoppling. Vagnarna, som har lågt golv med glidramp vid alla ingångsdörrar och erbjuder två separata toaletter, varav en är konstruerad för rörelsehindrade enligt de österrikiska handikappföreningarnas önskemål. Cityjets vagnar har gott om plats för rullstolsburna och deras medresande.

Efterfrågan på flexibilitet och komfort ökar varje dag. För att bäst kunna svara på de säsongbetingade kundbehoven har ÖBB tagit fram ett revolutionerande fordonskoncept. Tack vare sin modulära design gör ÖBB Cityjet TALENT 3 det möjligt för första gången att ändra på interiören och dess funktioner allt efter vinter- och sommarförhållanden. På vintern ges den mångsidiga interiören tillräckligt med förvaringsutrymme för vintersportutrustning, medan sommarlayouten erbjuder totalt 53 parkeringsplatser för cyklar. Denna modulära design är unik när det gäller dagens tåggestaltning.

Fönsterrutorna är, enligt tillverkaren, också en innovation för sig: En speciell beläggning optimerar trådlös mottagning i tåget. Högfrekventa fönster gör det möjligt för radiovågorna att passera genom dem lättare än vad som har varit fallet med de fönster som har använts hittills. Detta gör att passagerarna kan surfa bättre på Internet och ringa telefonsamtal.