Kina lovar 60 miljarder för grön utveckling och infrastruktur i Afrika

Nigerias regering kommer att starta ett större expansionsprojekt på järnvägen. Projektets syfte är att minska trafikstockningar på vägar och stimulera landets ekonomi. Kina bidrar med teknik, ingenjörer och försörjer för nödvändiga krediter. - Anländer man till Ebute Meta stationen i Lagos med ett tåg känns det som om man befinner sig i en tidsmaskin som går bakåt, skriver en journalist på tidningen Nigeria Today. Foto: Wikipedia, Kredit: Mr. Olusola D Aylibiowu

Kinas president Xi Jinping öppnade nyligen det kinesisk-afrikanska toppmötet i Peking. Kina lovade Afrika ytterligare 60 miljarder dollar i stöd de kommande tre åren – en del som räntefria lån, en del som kinesiska investeringar i Afrika.

Flera afrikanska statsledare och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres deltog i toppmötet, som är den tredje upplagan av vad som officiellt heter Forum on China–Africa Cooperation (FOCAC). Det första hölls 2006 i Peking och det senaste 2015 i Johannesburg.

Den så kallade västvärlden anklagar Kina för neokolonialism, något kineserna starkt förnekar. Kineserna anklagas också för att försöka fånga de afrikanska länderna i skuldfällor, det vill säga lån som i förlängningen leder till djupt skuldsatta stater. Också det förnekar Xi starkt.

I de 60 miljarder dollarna ingår 15 miljarder i bistånd, räntefria lån och eftergifter, krediter på 20 miljarder dollar och 10 miljarder i en specialfond för sinoafrikansk utveckling.

Fem miljarder öronmärks för import av afrikanska varor, medan de återstående 10 miljarderna kommer från kinesiska företag, som ska "uppmuntras" till att investera i Afrika de kommande tre åren.