Förslag på hur SJ:s nya X 2000-tåg ska målas

Foto: SJ

Hela SJs flotta av snabbtåget X 2000 byggs om och förnyas från grunden. All teknik byts ut och inredningen blir helt ny. Det som återstår är hur utsidan av tågen ska målas. Därför vill SJ nu ta hjälp av barnen, hur vill de att nya X 2000 ska se ut? Alla barn mellan sex och åtta år är välkomna att skicka in sina förslag.

– Barn älskar att åka tåg så det kändes naturligt att vända sig till dem för att få förslag. För att få in ordentligt med teckningar har vi utlyst en tävling med fina priser, berättar Anders Ekblom, som är samordningsansvarig för Nya X 2000.

Förutom att Anders Ekblom är involverad i nya X 2000 så är han också utbildad bildlärare vid Konstfack och ledare för den jury som utser de olika pristagarna. Tävlingen startar 1 november 2017 och pågår i tre månader till sista februari 2018.

Den vinnande teckningen kommer att folieras upp på ett X 2000-lok. Det kan bli Sveriges största barnteckning. Ytan på loket som kommer att täckas av en teckning är cirka 17X3 meter. Vinnaren får även en trevlig resa till Stockholm eller Göteborg för hela familjen. Tjugo andrapristagare utses också under våren

Den som vill delta i teckningstävlingen går in på SJs hemsida och kan där ladda ner en mall som man kan rita på direkt eller använda i ett ritprogram.

– Barn kan hitta på lösningar som vi vuxna inte tänker på, eller inte vågar ge oss in på. Samtidigt har barn en glädje i sina teckningar som smittar av sig. Det ska bli otroligt roligt att se de förslag vi får in, säger Anders Ekblom.