Hongkong och Kina förbinds med en ny höghastighetssträcka

Vibrant Express, även känd som MTR CRH380A, är ett höghastighetståg som har beställts av regeringen i Hongkongs särskilda administrativa region av tågoperatören MTR Corporation. Detta EMU-tåg kommer att användas för den nya Guangzhou-Shenzhen-Hong Kong Express Rail- sträckan. Tåget tillverkades av CSR Corporation Limited-i staden Sifang.

Trots att Hongkong och det kinesiska fastlandet är geografiska grannar, har de aldrig haft någon förbindelse för höghastighetståg. Visserligen har Hongkong haft i åratal ett högkvalitativt och modernt järnvägssystem. När Hongkongs särskilda administrativa region utarbetade sitt järnvägsutvecklingsstrategi för år 2000, började man också tänka över projektet Guangzhou-Shenzhen-Hong Kong Express Rail Link (XRL).

Under 2008 uppmanades operatören MTR Corporation av Hongkongregeringen att genomföra planeringen och utformningen av en 26 km lång höghastighetssträcka i Hongkong-delen som förbinder Hongkong med fastlands-Kinas nuvarande 25 000 km långa och ständigt växande nätet av höghastighetsjärnväg.

När investeringen på 86 miljarder HK (cirka 8 miljarder brittiska pund) blev klar startade byggandet av Hongkong-avsnittet i januari 2010 och projektet förväntas bli färdigt under hösten 2018. När allt är klart kommer den nya linjens höghastighetståg förbinda städerna Hongkong, Shenzhen och Guangzhou inom en timme. Hongkongs avsnitt av XRL kommer att gå helt i tunnlar, vilket medförde enorma svårigheter i samband med byggandet av sträckan.

Källa: GRJ