6 av 10 svenskar valde tågsemester

Foto: SJ

I sommar är det Sverige som gäller för semesterresan. 60 procent av svenskarna väljer att resa inom Sverige i sommar. 17 procent av svenskarna säger att de har ökat sitt resande inom Sverige jämfört med för tre år sedan. Det visar SJs Sifo-undersökning om sommarens resor.

– När det kommer till att resa kollektivt i Sverige under sommaren är det tåget som gäller. Vi ser också att allra flest svenska ger sig ut och reser för att hälsa på släkten och vännerna, säger Tobbe Lundell, tf Presschef vid SJ.

Fyra av tio svenskar säger att främsta anledningen till att de väljer att resa på semester inom Sverige är att de vill hälsa på släkt och vänner. Att vara i egna sommarstugan är också populärt, vilket 29 procent uppger. Nästan lika många reser för att få ny energi.

Resandet inom Sverige har förändrats under den senaste treårsperioden. De allra flesta, 27 procent av svenskarna, säger att de i större utsträckning än tidigare vill vila och ta det lugnt på semestern. 22 procent är mer intresserade av att njuta av god mat och dryck och nästan lika många, 20 procent, är mer ute efter naturupplevelser än tidigare.

– Trenden är att svenskarna vill njuta mer på sin Sverigesemester än tidigare. De vill slippa stress, samtidigt som de både vill äta och dricka gott och gärna njuta av naturupplevelser, säger Tobbe Lundell.