Sloveniens järnvägar beställer 26 Kiss- och Flirt-tågsätt från Stadler

Ordern omfattar 11 Flirt-tågsätt med fyra vagnar av envånings-typ, fem Flirt- tågsätt med tre vagnar och 10 tre-vagns Kiss dubbeldäckar-EMUer. Foto: Stadler

Det handlar om ett kontrakt på 169 miljoner euro om leverans av 26 enkel- och dubbeldäckartåg, som undertecknades den 17 april i Sloveniens huvudstad Ljubljana av slovenska järnvägsbolaget, SŽ:s generalsekreterare, Dušan Mes, och Stadlers VD Peter Spuhler.

Ett tågsätt, som Flirt EMU, kommer upp till hastigheter runt 160 kilometer i timmen och kommer att vara utrustat för gränsöverskridande persontransporter mellan Slovenien och Österrike respektive Kroatien.

Varje 80,7 meter långt tågsätt har plats för 235 passagerare, 12 av dem i första klass. Den 70,4m långa Flirt DMU-tågsättet, som når upp till 140km/h kommer att ha plats för 171 passagerare inklusive 12 i första klass.

De 79,8m långa Kiss Emuerna kommer att användas för inhemsk regional slovensk service. I dessa tåg finns det plats för 292 passagerare inklusive 16 säten i första klass.

Alla tre varianter kommer att ha utrymmen för två rullstolar och fem cyklar och alla tåg kommer att vara utrustade med lättillgängliga toaletter, vilket kommer att överensstämma med den tekniska specifikationen för driftskompatibilitet för passagerare med nedsatt rörlighet (PRM-TSI).

Leveranserna beräknas börja inom två år efter kontraktsundertecknandet.

Avtalet inbegriper en paragraf som möjliggör en kompletterande beställning av ytterligare 26 tågsätt, och Mes säger att han förväntar sig att detta kommer att tillämpas tidigast september 2019.

Källa: IRJ