Klart med nya Upptåg

Bertil Kinnunen (S), ordförande kollktivtrafiknämnden, Region Uppsala. Foto: Region Uppsala

Nu är det klart med nya Upptåg – regionstyrelsen i Region Uppsala fattade vid sitt senaste möte beslut om att låta AB Transitio köpa in åtta nya och större Upptåg. Region Uppsala hyr sedan dessa tåg av AB Transitio. De nya tågen sätts succesivt i drift från slutet av år 2019.

Tågen är av fabrikat Stadler Dosto ER 1 och tillverkas i Schweiz. Det är dubbeldäckartåg med fyra vagnar och varje tåg har 357 sittplatser, vilket ska jämföras med dagens tåg som har 170 sittplatser.

Det är AB Transitio som köper och äger tågen som sedan hyrs av Region Uppsala. Beslutet som regionstyrelsen fattade är att anta ett uppdragsavtal med AB Transitio, som innebär att AB Transitio köper in åtta stycken Stadler Dosto ER 1-tåg.

- Det är ett efterlängtat beslut för alla pendlare som i dag har svårt att få en sittplats ombord på Upptåget, då många tågavgångar har fler resande än sittplatser. Dessutom ökar resandet med tåg mycket kraftigt hela tiden, säger Bertil Kinnunen (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

De nya tågen sätts successivt i trafik från slutet av 2019 och under 2020. Allt eftersom de nya tågen levereras kommer dagens tåg att fasas ut. Några av de tåg som idag går längs Ostkustbanan kommer att behållas för att ersätta de inhyrda tåg som i dag körs på sträckan Uppsala – Sala.

Fakta: 
AB Transitio ägs gemensamt av 20 landsting/regioner och kollektivtrafikmyndigheter i Sverige och har som uppdrag att anskaffa, finansiera och förvalta spårfordon åt sina ägare. Syftet är främst att optimera ägarnas fordonskostnader samt säkerställa en hög kvalitet och kompetens inom områdena anskaffning, förvaltning och underhåll.
Källa: Region Uppsala