Alstom och Gibela öppnar ny tågfabrik i Sydafrika

Alstoms nya fabrik i Sydafrika. Vid slutet av 2018 förväntas de första tågen, som har byggts i Sydafrika, bli iordningställda för leverans till operatören PRASA. Foto: Gibela/Alstom

Alstom och dess partners i det lokala sydafrikanska joint venture-företaget Gibela startade nyligen verksamheten i den nya fabriken och träningscentret i Dunnottar, nära Ekurhuleni, som nu har blivit Gibelas företagskontor. Anläggningen är närmast färdig nu, två år efter att byggnationen av anläggningen inleddes.

Gibelas nuvarande drygt 400 heltidsanställda arbetar nu vid komplexet på 2 Shosholoza Avenue. Tillverkningen av de första av 580 stycken pendeltågsätt med 6 vagnar var av modell X-Trapolis Mega, har börjat.

Ekipagen ska byggas under de närmaste tio åren för sydafrikanska tågbolaget PRASA:s passagerartrafik. Mer än 1000 anställda förväntas producera i genomsnitt fem tåg per månad. Dessutom har 65 lärlingar, som valdes ut under 2017, redan börjat träningen på Gibela-centret.

I slutet av första kvartalet 2018 räknar Alstom med att formgivningen av det nya tågets första vagnsskal kan avslutas. Vid slutet av 2018 förväntas de första tågen, som har byggts i Sydafrika, bli iordningställda för leverans till operatören PRASA.

18 av 20 tåg, som byggdes på Alstoms fabriker i Lapa, Brasilien, använder sig av sydafrikanskt material och sydafrikansk personal, har varit i kommersiell tjänst sedan 2017 och beräknas redan ha färdats totalt mer än en halv miljon kilometer.

Ett av de två tåg som byggs i Brasilien kommer nu att förläggas i Gibelas träningscenter i Dunnottar, där det kommer att användas för utbildningen av cirka 19 500 hantverkare och tekniker. För att uppfylla sina lokala intäktsregler på minst 65 procent av kontraktsvärdet har Gibela hittills engagerat 54 sydafrikanska underleverantörer, som nu kommer att leverera material, delar och tjänster. Genom senaste investeringar och verksamhet har Gibela genererat 4700 sydafrikanska jobb.

Alstom har varit närvarande i Sydafrika i många år och detta kontrakt på 4 miljarder euro undertecknades med PRASA i oktober 2013. I kontraktet ingår också 19 års tjänsteavtal.

Källa: Alstom