Tåget tar marknadsandelar från flyget i Umeå

Foto: SJ

Fler byter flyg mot tåg på sträckan Umeå – Stockholm. Medan tågresandet ökade med 22 procent på sträckan under 2017 minskade flygresandet. Det skriver SJ i ett pressmeddelande.

– Att fler byter flyg mot tåg är förstås positivt för miljön. Det är tydligt att Umeå är en stad med en stark miljöprofil med invånare som värnar hållbarhet i allt, säger Jan Kyrk, Affärschef vid SJ.

SJ har under det senaste året kört fler snabbtåg på sträckan Umeå - Stockholm vilket lockat resenärer. Det går fyra dagliga avgångar med snabbtåg som har en restid på drygt sex timmar. Därtill kör SJ även nattåg i vardera riktningen på sträckan.
– Vi märker att allt fler resenärer upptäcker tågets fördelar såsom ökad komfort och mer tid till avkoppling eller arbete. Den positiva utvecklingen på linjen Umeå – Stockholm är bland de starkare i landet, säger Jan Kyrk.

Utöver resandeökningen till och från Umeå slog även SJ nytt rekord under 2017 då bolaget totalt sett passerade 30 miljoner resenärer under ett och samma år. Ökningen skedde över alla segment, där tågresandet bland studenter och ungdomar stod för den största ökning om 19 procent.