SJs utökar tågtidtabellen för 2018

 Foto: SJ 

På söndag börjar tågtidtabellen för 2018 att gälla. Här är hela listan över SJs alla nyheter.
– Allt pekar mot att rekordmånga resenärer väljer att resa med SJ i år. Vi tror ökningarna fortsätter även nästa år, därför utökar vi tågtrafiken för att möta efterfrågan, säger Niclas Härenstam, presschef på SJ.

Fler snabba X 2000 nonstop och fler InterCitytåg Stockholm – Göteborg
Stockholm-Göteborg på under tre timmar blir återigen möjligt med SJs nya nonstop-avgångar. Det är X 2000-tåg 400 som kör sträckan Göteborg - Stockholm på 2 timmar och 54 minuter, jämfört med tidigare 3 timmar och 3 minuter. 

SJ satsar även på fler avgångar med X 2000 med kort restid. Det blir tolv nya nonstop-avgångar per vecka. InterCity-avgångarna utökas också måndag till torsdag med en extrainsatt avgång från Göteborg 17.30 och en extra avgång från Stockholm 17.59 (vår) och 17.38 (höst).

Nytt morgontåg och fler avgångar Stockholm – Malmö – Köpenhamn
Både antalet X 2000-tåg och InterCity-tåg ökar mellan Stockholm och Malmö. 
Efterfrågan på snabbtåg mot Malmö på helgerna har tidigare överträffat platstillgången, men från 10 december införs 4 nya avgångar runt veckosluten. InterCitytågen kommer att gå även måndag till onsdag (förutom torsdag, fredag, söndag).

Fler regionala tåg Örebro – Västerås – Stockholm
SJ satsar på sträckan Örebro – Västerås – Stockholm och inför 37 nya avgångar per vecka. Utökningen innebär att det blir halvtimmestrafik vardagsmorgnar och vardagseftermiddagar på delsträckan Västerås – Stockholm.

På delsträckan Stockholm - Örebro blir det nu avgångar varje timme. Flera tåg fortsätter från Örebro mot Hallsberg och varannan timme till och från Göteborg, vilket skapar fina förbindelser med västra Sverige.

Regionaltågslinjen Stockholm – Västerås – Örebro – Göteborg är den linje där flest reser i hela SJs system.

Nonstop-tåg och fler avgångar Stockholm – Uppsala
På sträckan Uppsala - Stockholm utökar SJ antalet avgångar från 29 till 35 varje vardag, och till hela 37 avgångar från Stockholm mot Uppsala. Ett tåg i timmen går utan uppehåll vilket gör att restiden kan minskas från 38 minuter till 30 minuter.

Samtidigt minskar användandet av äldre så kallade loktåg (lok och personvagnar) och ersätts med dubbeldäckare med en toppfart på 200 kilometer i timmen och wifi.

Två nya avgångar Linköping – Stockholm
SJ utökar med två avgångar med InterCity-tåg mellan Linköping och Stockholm. InterCitytågen körs med dubbeldäckare med en topphastighet av 200 kilometer i timmen och avlastar snabbtågen på sträckan. Det kommer gå ett InterCitytåg varannan timme hela dagen.

Fler avgångar med SJs mest sövande tåg Göteborg – Stockholm – Östersund – Duved 
Nattågen till och från Jämtland ökar från 124 avgångar under 2017 till 132 avgångar 2018. Det innebär att sommarsäsongen börjar tidigare och slutar senare.

Det mytomspunna Karven-tåget är tillbaka på sträckan Kiruna – Narvik
Den klassiska ”Karven” kommer tillbaka. Tåget går Kiruna – Abisko – Björkliden – Riksgränsen - Narvik och gör det möjligt att resa enklare mellan de olika vandringslederna och hotellen längst i norr. Tåget går från Kiruna på morgonen (2-22 juli samt 10-23 september och samtliga lördagar 2 juli till 23 september) till fjället eller Narvik och tillbaka på kvällen igen (2 juli till 23 september).

Stark efterfrågan på resor mellan Kalmar – Göteborg
Efter en stark resandeutveckling på sträckan Kalmar – Växjö – Värnamo – Borås - Göteborg utökas trafiken med ytterligare en avgång i vardera riktningen på lördagar.

Norges populäraste snabbtåg mellan Stockholm och Oslo är räddat 
I höstas såg det ut som att snabbtågen mellan Stockholm och Oslo skulle tvingas ta en fyra år lång paus och ersättas med InterCitytåg. Men nu har SJ lyckats behålla tre tågpar med snabbtåg hela våren och över sommaren.

Från mitten av augusti startar det omfattande banarbetet på den norska sidan, och då tvingas SJ till neddragningar i trafiken. Men det blir fortfarande ett snabbtåg från Stockholm till Oslo även i höst medan en avgång ersätts med InterCitytåg.

När banarbetet är avslutat 2022 kommer SJ storsatsa på sträckan och planerar för åtta snabbtågsavgångar i vardera riktningen.

SJs satsning på snabbtåg på sträckan Stockholm – Oslo de senaste åren har varit en stor framgång vilket fördubblat tågresandet på sträckan.

Halvtimmestrafik mellan Västerås och Fagersta under rusningstid 
SJ och Tåg i Bergslagen förbättrar pendlingsmöjligheterna mellan Västerås och orterna på sträckan till Fagersta när en ny morgonavgång mot Västerås och en ny eftermiddagsavgång från Västerås införs. I och med det skapas halvtimmestrafik under rusningstid. Dessutom anpassas all trafik från Ludvika och Fagersta till Västerås så att bytestiden förkortas för resenärer som vill vidare mot Stockholm.