Överfulla tåg tvingar VR att sätta in gamla IC-vagnar

Järnvägsstationen i Helsingfors. Till vänster äldre ic-vagnar, som kommer att sättas in igen på grund av överfulla tåg. Foto: Wikipedia/Panoramio, kredit: Sergey Ashmarin

Enligt finländska tågoperatören VR ökade passagerartrafiken från huvudstaden Helsingfors till Seinäjoki i Österbotten med tio procent och till Vasa med 15 procent mellan januari och oktober i år, jämfört med samma tid ifjol, skriver Svenska YLE.

Det är speciellt fredags- och söndagsavgångarna som har varit fullsatta i år. De som försökt få en plats på de tågen i sista stund har blivit utan plats, speciellt på Pendolinotågen.

Enligt VR beror de ökade passagerarmängderna på lägre biljettpriser och kortare restider.

Under våren tar VR i bruk 18 gamla Intercity-vagnar för att komma åt problemet med överfulla tåg. De gamla tågvagnarna renoveras under vintern och tas i bruk gradvis under perioden mars till augusti.

De gamla envåningsvagnarna kommer i huvudsak att användas för nattågen. Därmed kan man förlänga dagstågen men bibehålla hastigheterna.

Pendolino-tågen kan däremot inte förlängas och VR planerar att ersätta en del Pendolino-turer med förlängda Intercity-tåg. VR har beställt 20 nya tvåvåningsvagnar men de levereras först år 2019.