SJ: Rusning efter tågresor i jul

Rusning efter tågresor i jul. Foto: SJ

Det är ett stort sug efter julresor inom Sverige i år. Hos SJ ligger bokningarna av jul- och nyårsresor 12 procent över samma tidpunkt i fjol. Allra mest bokade är Norrlandstågen från Stockholm och Göteborg, där vissa avgångar redan är i det närmaste fullbokade. Det skriver SJ i ett pressmeddelande.

– Många vill hälsa på släkt och vänner under jul- och nyårshelgen och fler än vanligt väljer att resa med tåg. Den som vill boka tågresa i jul ska inte vänta med att boka, särskilt inte om man ska åka norrut. För varje dag som går bokas resorna på i snabb takt, säger Niclas Härenstam, presschef på SJ.

De mest populära resdagarna är 21-23 december och allra högst bokningstryck är det den 22 december.
– Trycket är störst på resor ut från Stockholm dagarna före julafton och orterna i Norrland är mest uppbokade. Att mänga väljer att boka tidigt är inte så konstigt eftersom de då får de lägsta priserna, säger Niclas Härenstam.

Mest bokade sträckorna innan jul är Stockholm-Åre och Göteborg-Åre, Stockholm- Luleå/Narvik samt Göteborg-Luleå där flera avgångar är slutsålda. Nio av tio resor till Östersund och Åre ett par dagar innan jul är redan bokade och platserna i ligg- och sovvagn är i det närmaste slutsålda.

Att resorna norrut är mest bokade är knappast konstigt då tåget är särskilt populärt på långa sträckor. Dessutom frigörs inte lika många platser då affärsresandet minskar på långhelgerna på dessa sträckor, eftersom antalet privatresenärer överväger hela året. Söderut däremot ökar tillgången på platser betydligt till följd av att affärsresenärerna uteblir under helgerna. Därför finns det fler platser på sträckor som Stockholm – Göteborg, Stockholm – Malmö - Köpenhamn och Göteborg - Malmö - Köpenhamn.

De flesta väljer att resa ut från Stockholm till övriga landet över julhelgen för att umgås med släkt och vänner. Det innebär att det kan vara fyndläge på SJ-resor för den som istället vill fira jul i Stockholm.
– I tåg mot Stockholm finns generellt gott om platser kvar. Ställ bilen och börja julen ombord på tåget, en mer avkopplande och oftast snabbare resa mot julfirandet, säger Niclas Härenstam.