NTV tar Pendolino höghastighetståg i bruk

Foto: Alstom

Italo EVO-tåget kan nå maxhastighet på 250 kilometer i timmen

Alstom och NTV invigde gemensamt i början av oktober det första av tolv Pendolino höghastighetståg som beställdes av den italienska operatören under åren 2015 och 2016. Detta tåg är en del av Alstoms Avelia-familj som även inkluderar AGV.Italo tåg som tidigare köpts av NTV. Ceremonin ägde rum vid Expo Ferroviaria i Milano i närvaro av Italiens minister för infrastruktur och transport, Luca di Montezemolo, ordförande i NTV samt Flavio Cattaneo, vd för företaget.

Italo EVO-tåget kan nå maxhastighet på 250 kilometer i timmen. Den består av 7 vagnar på totalt 187 meter och har en futuristisk aerodynamisk nos. Tåget är utrustat med ett distribuerat kraftsystem som är konstruerat med hög bromsverkningsgrad och regenerering. Interiörkonfigurationen ger hög komfort och ökad passagerarupplevelse. Den stora innovationen jämfört med tidigare generationer av Pendolino är tågens kompatibilitet med de senaste EU-förordningarna. Denna EU-standard bidrar till att garantera hög säkerhetsnivå och effektivitet.

Tågen produceras på Alstoms verkståder i Italien. Savigliano-fabriken ansvarar för konstruktion och tillverkning av tågen. De övriga tillverkningsenheterna som berörs är: Sesto San Giovanni i Milano, för konstruktion och produktion av tractionsystemen och Bologna som står för för signalsystemen. Underhållsarbetet utförs på i Nola utanför Neapel.