Indien tog emot landets första superlok av totalt 800 beställda

Detta världens starkaste elektriska lokomotiv från Alstom kommer att kunna dra godståg i två gånger högre hastigheter än vad som var hittills möjligt i Indien. Foto: Alstom

Det handlar om ett elektriskt lokomotiv som kommer att användas för att dra tunga godståg nästa år i betydligt högre hastigheter än tidigare.

Indiens dröm om lokomotiv med rekordmängd hästkraft blev verklighet den 20 september när det första ”kraftpaketet” på 12000 hästkraft lastades av i staden Kolkatas hamn.

Detta världens starkaste elektriska lokomotiv från Alstom kommer att kunna dra godståg i två gånger högre hastigheter än vad som var hittills möjligt i Indien. Loket transporteras till en fabrik vid Madhepura där det kommer att göras i ordning för trafik.

Enligt ett kontrakt som slöts med det franska företaget kommer Alstom att tillverka de extra starka motorerna för totalt 800 lok under de närmaste 11 åren i en joint venture - fabrik i Madhepuras i Bihar.

Indiska järnvägarna använder för närvarande lokomotiv med 6000 hästkraft för godstrafik.

- Hastighetsökningen kommer också leda till att linjekapaciteten på järnvägsnätet förbättras, sade en ledande järnvägsadministratör.

Enligt planen ska 35 lokomotiv av denna typ rullas ut från fabriken senast 2020. Nästkommande år ska det byggas 60 lok, följt av 100 lok årligen tills målet 800 nås.