Inlandsbanan nominerat till ”Stora turismpriset”

Inlandsbanan. Foto: Sverker Berggren

Inlandsbanan har med Snötåget bidragit till ökat turism och kollektivtrafiken mellan Östersund och Mora har fördubblats vintertid. I fjol prisades satsningen när Peter Ekholm med medarbetare utsågs till Årets turismföretagare på Guldgalan. "En nominering till Stora turismpriset är ännu ett kvitto på ett lyckat arbete", skriver Inlandsbanan i ett pressmeddelande. 

Inlandsbanan tillsammans med besöksnäringen i kommunerna Härjedalen och Berg satsat stort på en ny marknad när Snötåget utvecklades för att transportera skidresenärer från södra Sverige till Destination Vemdalen.

– Genom att utveckla både persontrafiken och besöksnäringen tillsammans med kommuner och aktörer längs banans sträckning gör vi skillnad. Nomineringen ligger i linje med våra ambitioner att ta tillbaka kollektivtrafiken till Inlandsbanan och tillsammans med våra turisttåg är vi en dragkraft som utvecklar inlandet, säger Peter Ekholm, vd Inlandsbanan.

Vinnaren utses 7 december och priset kommer att delas ut av närings- och innovationsminister Mikael Damberg i anslutning till Sveriges Kommuner och landstings besökskonferens.

Det är Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, med Tillväxtverket som huvudman, som för 24 året i rad delar ut priset som är på 100 000 kronor. Priset ges till föredömliga insatser i nytänkande, internationalisering, kvalitet eller hållbarhet, som har bidragit till att utveckla turismen i Sverige.