Transportföretagen välkomnar besked om högskolebehörighet

Foto: Transportföretagen

Har aktivt drivit frågan om att den framtida yrkesutbildningen

Yrkesutbildningar kommer att ge högskolebehörighet utan att urholka elevernas yrkeskunskaper. Detta är en fråga som Transportföretagen aktivt har drivit. 

Transportföretagen har aktivt drivit frågan om att den framtida yrkesutbildningen ska innehålla såväl dagens yrkesämnen som morgondagens kurser som ger högskolebehörighet. Och nu har gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström meddelat att detta kommer att bli möjligt.

– Vi har länge drivit den här frågan och är därför mycket glada över politiskt gehör, det är ett mycket bra beslut från regeringen. Detta kommer att attrahera fler till att välja gymnasieskolans yrkesprogram utan att behöva stänga några dörrar, säger Caj Luoma, chef för utbildning och kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Beslutet innebär att regeringen dels låter yrkesutbildningen inkludera högskolebehörighet och dels att företagens behov av kompetent personal är möjlig att tillfredsställa då man ej kommer att skära ner på yrkesämnena i gymnasieskolan.

– Att regeringen nu jobbar för en lösning som tillfredsställer elever och skola liksom transportbranschens kompetensefterfrågan är helt i linje med vår uppfattning. Samtidigt är det positivt att vi undviker att skjuta över ett stort ansvar för färdigutbildningen på näringslivet.