Återöppning av nedlagd brittisk järnvägslinje utreds

Första Great Western - linjens nyligen renoverade tåg av klass 150/2 nr 150265, i Local Lines färger, anländer till stationen i staden Newton Abbot i västra England. Foto: Wikipedia, kredit: Peter Skuce

Brittiska järnvägspolitiska intresseorganisationen, Newton Abbot to Heathfield Railway Revival Group vill öppna igen linjen mellan Newton Abbot och Heathfield.

En brittisk genomförbarhetsstudie kommer att visa huruvida det är möjligt att återuppta tågtrafiken på denna oanvända järnvägslinje. 

Passagerartåg har inte färdats på Teign Valley-linjen mellan Newton Abbot och Heathfield sedan 1959 och under senare år har användningen av linjen minskat till bara några enstaka godståg.

Newton Abbot är en ort och en civil parish i Storbritannien. Den ligger i grevskapet Devon och riksdelen England, i den södra delen av landet, 270 km väster om huvudstaden London. 

Michael Cooke, ordförande för intresseorganisationen Newton Abbot till Heathfield Railway Revival Group, vill se att linjen öppnas igen med anledning av att den kan lätta på transporttrycket i regionen, ge turistindustrin ett ordentligt lyft och fungera som en vinstgivande kommersiell linje.

Cooke säger att en genomförbarhetsstudie angående linjen ska genomföras och att intresseorganisationen har fått mycket stöd från allmänheten sedan järnvägsanhängarna tillkännagav sina planer.

En presstalesperson för brittiska järnvägsbolaget Network Rail sade att även om det skulle vara möjligt att återuppta linjen för passagerartjänster skulle det behövas betydande investeringar i form av ny teknik.