Ris och ros när spårvagnsrutterna ändrades i Helsingfors

Artic, modernaste spårvagnsmodellen, tillverkad av Transtech, testas här i Helsingfors. Foto: Alex Hallberg

I Helsingfors var det många som fick plugga spårvagnskartan noggrant den 14 augusti när rutterna i den finländska huvudstaden ändrades. 

De som bor på Busholmen och på Helsingegatan har varit nöjda med de nya spårvagnslinjerna. På annat håll fick kommunala trafikföretaget HTR:s representanter motta en hel del sura kommentarer, allt efter hur de nya rutterna hade dragits.

I stort sett fick Helsingforsregionens trafik positiv respons på de nya spårvagnslinjerna.

Också från Busholmen har förändringen fått ros. Stadsdelen har fått fler spårvagnslinjer. Trafiken från och till Västra hamnen har tidigare orsakat trängsel i spårvagnarna. Någon lavin av respons har dock stadens trafikföretag HRT inte fått. 

Dagen efter omställningen blev det ett avbrott i spårvagnstrafiken, då en av ledningarna som förser spårvagnarna med ström ramlade i gatan.

Många har hört av sig och klagat på att HRT inte informerade tillräckligt bra om olyckan. Allt är inte ännu klart med de nya linjerna. Ställvis fungerar inte tidtabellerna som de ska. På HRT ska man nu utvärdera spårvagnarnas tidtabeller och se om där måste göras små ändringar.

Källa: YLE