Scandic öppnar hotell med 500 rum i Helsingfors järnvägsstation

Bilden visar den delen av Helsingfors järnvägsstation som Scandic Hotels vill förvandla till jättehotell. Byggnaden till höger är idag järnvägsoperatören VR:s huvudkontor. Foto: VR, kredit Jussi Petteri

Finländska järnvägsoperatören VR säljer sitt huvudkontor vid järnvägsstationen i Helsingfors till fastighetsinvesteringsbolaget Elixion. Inom de närmaste åren kommer svenska hotellkedjan Scandic Hotels att förvandla de historiska utrymmena till ett hotell med drygt 500 rum.

Det statsägda järnvägsbolaget meddelade om sina planer att flytta ut redan 2014 och sedan dess har utrymmena väckt rikligt med intresse.

Verksamheten på det nuvarande huvudkontoret, som blev färdigt 1909, ska köras ner före juni 2018. Efter det ska Scandic Hotels ta över och renovera om utrymmena till ett hotell. Hotellet skall vara klart 2020 och med omkring 500 rum blir den ett av de största hotellen i Finland. Affärspriset är 55 miljoner euro.

VR:s plan är att överföra också resten av huvudkontorets verksamhet till Yles gamla utrymmen i Böle, där de varit som hyresgäster sedan början av året.

VR:s nya huvudkontor i Rundradions Stora smedjan i Västra Böle renoveras för tillfället.

Genom att flytta huvudkontoret kan VR ge sin personal möjligheten att arbeta i en modern och öppen verksamhetskultur. Flytten är en del av effektiviseringen av det stora bolaget, med målet att förbättra konkurrenskraften.

- VR förnyar sina fastigheter i nära samarbete med olika aktörer speciellt med tanke på kollektivtrafikens och logistikens behov. Med tanke på VR, ägaren och marknaden söker vi aktivt bästa möjliga lösningar för fastigheter som inte omfattas av detta behov, säger VR Groups verkställande direktör Rolf Jansson.

De nuvarande kontorslokalerna är över 100 år gamla. Genom att flytta till nya lokaler kan VR:s personal arbeta flexiblare och effektivare i lokaler som lämpar sig för modernt kontorsarbete.

Källa: VR