Bonns centralstation får ett nytt tak

Det första avsnittet är klart! Under några dagar har resenärer kunnat se moderniserade delar av det nya hallstaket i Bonn centralstation. Men det finns fortfarande en del att göra, Totalt återställer Deutsche Bahn ett takområde på cirka 5 500 kvadratmeter. Nästa byggfas pågår redan. Foto: Deutsche Bahn

I cirka tre år har Deutsche Bahns tekniker och ingenjörer arbetat, mestadels obemärkt, högt över resenärernas huvuden vid den tidigare Västtyska huvudstaden Bonns centralstation.

Först demonterade byggteamet professionellt de enskilda takelementen ovanför plattformen i stationshallen. Två kranar avlägsnade de 290 enskilda delarna av taket, som har en totalvikt på 115 ton. Cirka 1400 fästen med bultar lossades. De enskilda delarna, mellan 30 centimeter och tio meter stora, har nu noggrant restaurerats eller reproducerats i fabriken hos ett stålkonstruktionsföretag enligt den ansvarige byggnadsingenjörens specifikationer.

Efter reparationen installerade experterna åter de enskilda delarna till deras ursprungliga platser. Totalt har en yta på cirka 5500 kvadratmeter förnyats helt. I detta sammanhang förnyade Deutsche Bahn också 45 takpelare och en rad enskilda betongfundament.

Den fullständiga moderniseringen av halltaket fortsätter enligt planen. Den totala kostnaden för moderniseringen, som uppgår till 30 miljoner euro, finansierades av delstaten Rheinlands kollektivtrafikföretag, delstaten Nordrhein-Westfalen och av Deutsche Bahn.