Skåneliberaler gläds åt slopade id-kontroller

Cristina Glad (L) oppositionsledare i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne.  Foto: Region Skåne

Liberalerna i Region Skåne och Malmö är lättade att regeringen äntligen, efter ett och ett halvt år, valt att göra ta bort id-kontrollerna som skapat en ohållbar situation vid gränsen. ”Beslutet kommer inte en dag för tidigt. ID-kontrollerna har punkterat pendlingen över sundet, så det är mycket positivt att de nu försvinner så att pendlarna slipper byta tåg på Copenhagen Airport”, säger Cristina Glad (L) oppositionsledare i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne.
 

- Men jag blir orolig när jag hör att regeringen istället vill skärpa gränskontrollerna. Jag hoppas verkligen regeringen lärt sig av sina tidigare misstag och att vi ändå kan återgå till 10-minuters trafik och rimliga pendlingstider över sundet, säger Cristina Glad.
Liberalerna i Region Skåne krävde redan i oktober förra året att id-kontrollerna skulle avskaffas. Att de nu äntligen försvinner välkomnas också av Liberalerna i Malmö.
- Äntligen, är det första jag kommer att tänka på. Malmös attraktionskraft har minskat på grund av ID-kontrollerna. Kostnaden att införa dem har aldrig stått i proportion till signalen som regeringen försökt sända. Det är synnerligen glädjande att de nu tas bort, främst för alla Malmöbor som är beroende av den danska arbetsmarknaden, säger Fredrik Sjögren (L), gruppledare Malmö.