Första direkttåget från Storbritannien anlände till Kina

Eurasiatiska sträckan mellan London och Yiwu i Kina trafikeras nu i båda riktningar. Foto: Deutsche Bahn

Den första järnvägstransporten från Storbritannien till Kina anländer till kinesiska staden Yiwu lördagen den 29 april efter en sträcka på 12 000 kilometer.

Tåget med 30 containrar fyllda med varor producerade i Storbritannien möttes av affärsmän och rederier när de anlände till Yiwus västra järnvägsstation. Tåget startade i London den 10 april lastat med vitaminer, babyprodukter och läkemedel.

Det första godståget från Kina till Storbritannien anlände till London i januari 2017.

Fjärrtågservicen, som är billigare än flygfrakt och snabbare än sjöfarten, ingår i Kinas One Belt, One Road-program vars uppgift är att återuppliva de gamla Silk Road-handelsvägarna med väst, som ursprungligen skapades för mer än 2000 år sedan.

Efter att ha lämnat London körde det ljusröda tåget genom sju länder, nämligen Frankrike, Belgien, Tyskland, Polen, Vitryssland, Ryssland och Kazakstan - innan de anlände till Yiwu klockan 9.30 lokal tid på lördag den 29 april.

För Storbritannien är tåget en del av ansträngningarna att stärka handelsförbindelserna med resten av världen nu när landet förbereder sig att lämna Europeiska unionen om två år.