Hyperloops testanläggning i Las Vegas är färdig

Illustration av Hyperloop Ones 500 meter långa fullskaliga testanläggning i Las Vegas: Hyperloop-transportation-technologies
Soluppgång i närheten av Las Vegas. Foto: Hyperloop-transportation-technologies
En illustration av Hyperloops testbana uppifrån. Foto: Hyperloop-transportation-technologies
Framtidsbild av Hyperloop One i New York. Foto: Hyperloop-transportation-technologies

Nyligen avslöjade Hyperloop One sitt nästa steg i företagets banbrytande plan för framtidens transporter. Tekniken, som utformades ursprungligen av superentreprenören Elon Musk, påminner om ett rörpostsystem och ska genom eliminerat luftmotstånd nå en toppfart på 1 000 kilometer i timmen. 

Hyperloop One har nu uppfört sin 500 meter långa fullskaliga testanläggning i Las Vegas. Där kommer tekniken att testas inför en kommersiell lansering, skriver amerikanska nätportalen R&D.

Testanläggningen är i huvudsak ett utomhuslaboratorium med en magnetiskt driven skena, som möjliggör halsbrytande hastigheter. Ingenjörerna kan där experimentera med levitation, acceleration och vakuumteknik.

Hyperloop One föreslår också elva amerikanska rutter för sitt supertåg, nära ljudets hastighet. Det blev känt när bolaget presenterade sig för beslutsfattare i Washington DC, enligt sajten.

Projekten handlar om så väl frakt och persontransport och en mix av båda. Den kortaste rutten som föreslås är bara drygt 10 mil lång mellan Boston och Massachusetts och den längsta sträckan på drygt 185 mil mellan Cheyenne och Houston. Den senare kan visa sig användbar för den militära industrin och flygplansindustrin, skriver Techcrunch.

- USA har alltid stått i spetsen när det gäller att utveckla  globala innovationer som IT-teknologi, kommunikation och järnvägar, bilar och flygteknik. Med Hyperloop One, har vi nått gränsen till det första stora genombrottet ifråga om 21:e århundradets transportteknologi, som kommer att eliminera tids-och avståndsmässiga hinder och öppna stora ekonomiska möjligheter, säger Shervin Pishevar, styrelseordförande i Hyperloop One.

Det finns även 24 utländska förslag på rutter och företaget uppges komma att välja ut tre att jobba vidare med primärt.

Här är företagets förslag på sträckor i USA:

Boston-Somerset-Providence
Cheyenne-Houston
Chicago-Columbus-Pittsburgh
Colorado Front Range/Mtn. Network
Colorado Front Range
Kansas City-St.Louis
Los Angeles-San Diego
Miami-Orlando
Reno-Las Vegas
Seattle-Portland
Texas Triangle