Höghastighetsbana tar resenärer från Oslo till Köpenhamn på 2,5 timmar

Foto: Norbert Huttisch

Extremsnabba tåg ska färdas på bro över hela Halland

Nu har ett första möte i Göteborg genomförts om förslaget att anlägga en helt ny höghastighetsbana. Det handlar om att kunna resa från Oslo till Köpenhamn på 2,5 timmar och sedan vidare till Hamburg i Tyskland. Och det ska gå snabbt - 400 kilometer i timmen. Det rapporterar GP.

– Tanken är att det här ska bli en konkurrent till flyget. Man ska kunna ta tåget och nå Europa på några timmar. Om du ska åka internationellt ger det här en helt annan direktkontakt med Europa, säger Bo Larsson till tidningen.

Bo Larsson är teknisk doktor och docent i stadsbyggnad och är initiativtagare till projektet tillsammans med Per Corshammar, expert på järnväg inklusive höghastighetståg. Idén är en fortsättning på projektet "Nordic 8 million city" som inriktade sig på en liknande sträckning och som togs fram 2011. Inspiration har hämtats från Japan och Kina där man oftast bygger järnvägar på det här sättet. 

– Det är tre gånger mer arbete att bygga på marken jämfört med bro. Byggtiden ligger på ungefär fem år, vilket är tre, fyra gånger snabbare än vad Trafikverket bygger järnvägar, säger Per Corshammar.

Många länder bygger höghastighetsbanor på broar, bland annat Marocko, Israel, Kazakstan och Indonesien.  Notan för det svenska projektet ligger på 200 miljarder kronor.

Redan 2012 tog Konsultfirman Atkins fram ett underlag för projektet ”Den skandinaviska 8 miljonersstaden” som visar att en höghastighetståglinje mellan Köpenhamn och Oslo skulle få 9,5 miljoner passagerare om året.