Nytt tåg testas på Inlandsbanan

En modern motorvagn från Kroatien ska testköras på Inlandsbanan. Foto: Inlandsbanan

Inlandet behöver modern infrastruktur. Inlandsbanans mål är att minska restiden på banan för att minska avstånden i Inlandet. Med modern järnvägstrafik skapas förutsättningar för positiv destinationsutveckling och tillväxt i inlandet. Nu ska Inlandsbanan testköra ett inhyrt tåg från kroatiska järnvägen och som tillverkas av Gredelj. Det meddelar Inlandsbanan i ett pressutskick. 

Visningen ingår i projekt Inlandspendeln som finansieras av Inlandsbanan AB, kommunerna Östersund, Berg, Härjedalen, Orsa och Mora samt region Jämtland Härjedalen (Beslut ännu inte taget hos region Dalarna). Projektet har som syfte att påvisa möjligheterna till modern kollektivtrafik på Inlandsbanan.

Det inhyrda tåget kommer från kroatiska järnvägen och tillverkas av Gredelj. Företaget har lång erfarenhet av tåg och har sedan 2012 tillverkat ett av världens modernaste och mest robusta motorvagnar. Motorvagnen är dieselelektrisk till skillnad från dagens Y1 som används på Inlandsbanan och den Itino som Norrtåg kör med i Lycksele, vilka är dieselmekaniska. Gredelj´s drivsystem innebär att varje del av motorvagnen kan köras separat vid eventuella fel på tåget.

Just redundansen är viktigt för trafik på Inlandsbanan. Motorvagnen är i princip en elektrisk motorvagn (liknande de Norrtåg kör med i Jämtland) men har en dieselmotor med generator på taket! Dieselelektrisk drift är mer energieffektivt än mekanisk drift och industrimotorer är både billigare och lättare att anpassa för framtidens biodrivmedel för att minska CO2 utsläppen.
-Med Inlandsbanans mål om fossilfri bana redan år 2020 så är detta en oerhört viktig faktor när vi tittar på nytt materiel, säger Peter Ekholm, vd Inlandsbanan AB.
Inlandsbanan AB kommer att ha visningar från onsdag 29 mars med start i Mora fram till och med lördag 1 april i Arvidsjaur.
 -Det är extremt ovanligt att få hit en hypermodern motorvagn som ännu inte är godkänd i Sverige för visning, i ett litet projekt har det aldrig tidigare hänt. Tack vare Inlandsbanans drivkraft för inlandet, Gredelj, Trafikverkets och Transportstyrelsens stora engagemang och flexibilitet har vi till veckan ett nytt tåg i Sverige. Du ser den först på Inlandsbanan, avslutar Peter Ekholm.